Het eerste deel (domo) komt van het Latijnse woord domus, wat huis of woning betekent.
Het tweede deel (tica) is een toevoeging die ook bij veel andere woorden wordt gebruikt en vaak duidt op ‘toegepaste wetenschap’ of ‘technologie’. Denk aan informatica of robotica. Maar we hebben het nu over domotica, ofwel woningtechnologie.

Domotica staat voor het automatiseren van processen en handelingen in huis. Aansturing is mogelijk vanaf bijvoorbeeld je smartphone, een tablet of door middel van een paneel aan de muur. Domotica is ontwikkeld om ons leven gemakkelijker te maken en wordt steeds geavanceerder. Van de temperatuur tot de verlichting en van de ramen tot het slot van de deur, je kunt bijna alles aansturen met domotica oplossingen.

Met een domotica systeem (smarthome) bedoelen we meestal meerdere verschillende domotica toepassingen die in een woning zijn verwerkt. Deze toepassingen werken samen en zijn vaak vanuit een centrale plek aan te sturen. Belangrijk aspect is dat ze hetzelfde protocol gebruiken om te communiceren, anders kunnen zij elkaar niet begrijpen.

Een protocol is een standaard set aan regels dat elektronische apparaten in staat stelt om met elkaar te communiceren. Onder deze regels vallen bijvoorbeeld het type data dat verzonden kan worden, welke commando’s gebruikt worden om data uit te wisselen en op welke wijze er terugkoppeling wordt gegeven op transfers.

Protocollen die gebruikt worden bij domotica zijn onder andere Z-Wave, ZigBee, Thread, Matter, Wi-Fi, Infrarood, Bluetooth en RF.

Voorbeelden van domotica zijn het verbeteren van:

Comfort: Bedienen van verlichting, raamdecoratie, muziek of andere apparaten (op afstand of automatisch).

Veiligheid: Registreren van bewegingen met sensoren of camera’s, controleren openstaande ramen of deuren, detectie rook en het genereren van een alarm.

Duurzaamheid: Verlichting of andere apparaten uitschakelen bij afwezigheid, bediening zonwering bij verandering van het weer en het monitoren van (energie) verbruik.

Veel gestelde vragen:

Moet je meteen een compleet domotica systeem aanschaffen?
Nee dit hoeft niet, je kunt kiezen voor slechts een paar oplossingen voor de zaken waar je de meeste waarde aan hecht.

Is domotica duur?
Ja en nee. Een compleet systeem verwerken in een huis zodat je vrijwel alles kunt aansturen is vrij prijzig, maar je kan ook klein beginnen en het systeem langzaam naar wens uitbreiden.

Klopt het dat domotica heel ingewikkeld is?
Het implementeren kan vrij lastig zijn, maar gelukkig is het dan mogelijk om dit uit te besteden. Laat je echter niet afschrikken, want met de juiste uitleg (begeleiding) en wat gereedschap is het in veel gevallen ook zelf te doen. Na oplevering zal het gebruiksgemak toenemen.

Voor meer informatie neem contact op met 06 27 39 53 56, stuur een e-mail naar info@consuit.nl of vul het contactformulier in.

Call Now Button